Вочдог для майнінгу

24/12/2022

Вочдог (WatchDog c анг. сторожовий пес, або сторожовий таймер) — програмний або апаратний модуль, який може перезапустити ваш майнер та/або ПК у разі збою або несправності:

  • У однієї, або кількох відеокарт відключився розгін — потрібно перезапустити майнер, щоб розгін застосувався знову.
  • Одна або кілька відеокарт "відвалилися" — потрібно перезавантажити ПК.
  • З невідомих причин різко впав хешрейт — треба перезапустити майнер, або ПК.
  • Кількість відхилених шар занадто велика — потрібно перезапустити майнер, або ПК.

Вочдоги бувають програмними та апаратними.

  • Програмний ватчдог — це функція, вбудована в майнер. Вочдог спостерігає за майнінгом і вживає певних заходів у разі помилки під час майнінгу. Якщо комп'ютер повністю завис і не відповідає на команди — програмний вочдог не допоможе. Тут потрібен апаратний вочдог.
  • Апаратний вочдог — це окремий пристрій, який стежить за комп'ютером постійно, опитує та перезавантажує його, якщо він завис.

При необхідності, ви можете використовувати обидва види вочдогів водночас.

Це ж порятунок! Де ж ви були раніше?! — Скажете ви, але будете праві лише частково.

Вочдог — це не "панацея" від нестабільного майнінгу. Це лише додаткове страхування. Вочдог може зберегти ваш час і нерви, коли ви знаходитесь далеко від ферми, але не можете вирішити проблему особисто.

Як налаштувати програмний вочдог

Якщо ви майните за допомогою додатку Криптекс — вам не потрібно нічого налаштовувати. Криптекс виконує перезапуск майнера самостійно, тобто сам виконує функцію програмного вочдогу.

У кожного майнера існують свої команди та можливості вочдогу.

Зазвичай, вочдог працює за замовчуванням, і його можливості зводяться до автоматичного перезапуску майнера у разі непередбаченого збою.

Сценарії використання вочдога можуть сильно відрізнятися між майнерами, або залежно від ваших потреб.

У цій статті ми розглянемо налаштування вочдогу на прикладі майнера T-rex.

  1. Для початку, створіть звичайний фат файл для підключення до пулу.
  2. Увімкніть запис логів для вашого майнера. Коли, та якщо, вочдог спрацює — вам буде важливо дізнатися причину, чому він спрацював.
  3. Введіть команду-аргумент майнеру для увімкнення вочдогу, і встановіть умови спрацьовування.

Майнер T-rex використовує команду --watchdog-exit-mode для включення вочдогу. У команди є параметри спрацьовування N:M:A — вони визначають дію A, яку має зробити вочдог, якщо майнер перезапускається N раз, протягом М хвилин.

Команда вочдогу матиме такий вигляд --watchdog-exit-mode N:M:A

  1. A — дію, яку повинен зробити вочдог при спрацьовуванні:
    • r — (system reboot) перезавантаження ПК;
    • s — (system shutdown) відключення ПК;
    • e — (miner exit) закрити майнер.
  2. N — кількість разів, скільки майнер повинен сам перезапуститися, перш ніж запуститься алгоритм вочдогу. Задається будь-яким позитивним цілим числом, наприклад 1, 3, 8, 20 і тд.
  3. M — кількість хвилин, протягом яких майнер повинен сам перезапуститися вказану кількість разів N, перш ніж запуститься алгоритм вочдогу. Задається будь-яким позитивним цілим числом, наприклад 1, 3, 8, 20 і тд.

Виглядає складно? Розглянемо на прикладах!

--watchdog-exit-mode 3:10:s — вочдог відключить ПК, якщо майнер сам перезапуститься 3 рази протягом 10 хвилин.

--watchdog-exit-mode 5:15:r — вочдог перезавантажить ПК, якщо майнер сам перезапуститься 5 разів протягом 15 хвилин.

Рекомендації від Криптексу:

  • Не встановлюйте кількість перезапусків N майнера більше 5 разів, оскільки майнер або ПК можуть зависнути під час самого перезапуску. 2-3 рази оптимальний варіант.
  • Не встановлюйте кількість хвилин M менше ніж 5 хвилин. Щоб вчдог спрацював, майнер повинен встигнути закритися і запуститись у зазначений проміжок часу. 5-15 хвилин оптимальний варіант для 2-5 перезапусків.
  • Не використовуйте команди s (відключення ПК), або e (закриття майнера), якщо самі не готові хутко бігти до ферми та розбиратися що трапилося. Команда r (перезавантаження ПК) буде оптимальним варіантом.

Як підключити апаратний вочдог

Апаратний вочдог може мати різні конструкції, тому потрібно покладатися на інструкцію виробника. Зазвичай цей пристрій підключається до USB порту з одного боку і до підключень RESET/POWER на материнській платі. Він не може спостерігати за майнінгом, як це робить програмний вочдог, тому реагує лише на повне зависання комп'ютера, або в деяких випадках — на втрату з'єднання з інтернетом.

Види апаратних ватчдогів

Підведемо підсумки

Ватчдог — це професійний інструмент, який може допомогти при рідкісних відмовах обладнання. Він має свої обмеження:

  1. Програмний вочдог не зможе перезавантажити ваш ПК, якщо ПК повністю завис і не відповідає на команди. У цьому випадку допоможе тільки апаратний ватчдог, який безпосередньо підключається до вашої ферми.
  2. Вочдог не вирішує проблему, якщо майнінг дуже нестабільний. Немає сенсу перезавантажувати ферму кожні півгодини — годину. У такому разі краще розібратися у причинах нестабільної роботи.
  3. Вочдог — це лише фрагмент коду програми, або примітивний пристрій. Він також може збоїти. Покладатися на нього на всі 100% не можна.
  4. У різних майнерів вочдоги можуть виконувати лише певні функції, або не мати можливості налаштування. Ви не можете змусити програму зробити те, чого вона не вміє.

🤯Занадто важко?

Майнер не хоче запускатися? Ферма вас не слухається? Набридло борсатися в логах і шукати рішення в інтернеті? Хочете легкий та зрозумілий майнінг у два кліки, з простими виплатами на вашу банківську картку?

Реєструйтеся у Криптексі!

Простий та зрозумілий майнінг у два кліки за допомогою Криптекс ПРО (Windows). Керуйте, оновлюйте, стежте, перезавантажуйте віддалено з особистого кабінету! Криптекс повідомить вас електронним листом, якщо майнінг зупиниться.

This article is available in other languages: