Як створити гаманець Xelis (XEL)

20/05/2024

Xelis (XEL) — це нова криптовалюта, створена з нуля для збереження конфіденційності та розроблена мовою Rust для гарантованої безпеки.

Обмінювати Xelis (XEL) можна на біржі TradeOgre.

Ми розповімо вам про два способи, як створити гаманець для монети Xelis:

  • На біржі.
  • У гаманці на вашому ПК — CLI wallet.

Ми не рекомендуємо майнити на біржу. Якщо майнете на біржу — ви майнете на свій страх і ризик. Не ваші ключі — не ваша крипта!

Примітки:

  • У монети Xelis (XEL) є особливість — ваша адреса гаманця буде змінюватися щоразу. Монета підвищує захист та анонімність гаманців. Боятися цього не варто. Навіть якщо ваша адреса гаманця змінилася — ви можете продовжувати майнити, або отримувати виплати на свою першу адресу, яку отримали одразу після реєстрації. Монети також надійдуть на ваш гаманець і будуть відображатися в транзакціях гаманця.
  • Це можна якось змінити, або оминути? На жаль, чи на щастя — ні. Це особливість, з якою доведеться змиритися. Прийміть той факт, що адреси в гаманці будуть змінюватися.
  • Ми рекомендуємо зберегти початкову адресу гаманця разом із секретною фразою, щоб не заплутатися. Використовуйте його для майнінгу, а для щоденних транзакцій використовуйте оновлені адреси, що надає вам гаманець. Не змінюйте адресу в майнері, оскільки тоді нарахування на пулі почнеться на заново!

Як зареєструвати гаманець XEL на біржі

Цей спосіб зручний тим, що вам не потрібно реєструвати купу різних гаманців. Все зберігається на одній біржі, всі монети та гаманці під рукою, і ви можете відразу ж обмінювати або торгувати вашу криптовалюту.

Мінуси: безпека всіх ваших гаманців на біржі залежить від безпеки вашого облікового запису на біржі. Переконайтеся, що ви надійно захистили свою електронну пошту, обліковий запис на біржі та увімкнули двофакторну авторизацію (2FA).

Враховуйте, що іноді біржі змінюють адреси для введення криптовалют. Пул не зможе змінити адресу, на яку ви майнете, тому частина криптовалюти може зникнути.

  1. Зареєструйтесь на будь-якій біржі, яка дає можливість обмінювати Xelis (у прикладі використовується TradeOgre);

  2. Після реєстрації натисніть на іконку профілю → “Deposit”;

  3. Відкриється сторінка депозитів, вкажіть у пошуковому рядку “XEL”, знайдіть монету “XEL” і натисніть на іконку “XEL Xelis”;

  4. Готово! Ви отримали адресу гаманця для депозитів на біржу. Натисніть значок поряд з адресою гаманця, щоб його скопіювати. Використовуйте його для майнінгу, або отримання монет на ваш рахунок.

Як створити гаманець Xelis (XEL) на комп'ютері

Цей спосіб зручний для професіоналів, які вважають за краще самостійно контролювати свої ключі, гаманці, та зберігати гаманець на своєму ПК.

Мінуси: безпека вашого гаманця залежить від безпеки вашого комп'ютера та збереження ключів. Переконайтеся, що ваш комп'ютер захищений.

Управління гаманцем на ПК вимагає уважності, точності та не пробачає випадкових помилок! Не рекомендуємо для недосвідчених користувачів або майнерів-початківців.

Крок 1 — Встановлення гаманця

  1. Завантажте гаманець для Xelis — https://github.com/xelis-project/xelis-blockchain/releases

  2. Розпакуйте завантажений архів. Для Windows вам потрібна версія x86_64-pc-windows-gnu.zip

  3. Запустіть файл xelis_daemon.exe для синхронізації з блокчейном Xelis, залиште його працювати і не закривайте.

    • Рекомендуємо виконати швидку синхронізацію, щоби не витрачати зайвий час. Запустіть процес через командний рядок CMD командою xelis_daemon --allow-fast-sync

  4. Чекаємо, коли синхронізація закінчиться. Не закриваємо це вікно і переходимо до створення гаманця.

Крок 2 — Створення гаманця

  1. Не закриваючи вікно синхронізації xelis_daemon — запускаємо файл xelis_wallet.exe. Вводимо команду create для створення гаманця, і натискаємо Ентер.

  2. Вас попросять запровадити назву гаманця. Вводимо ім'я, наприклад Kryptex. Натискаємо Ентер.

  3. Вас попросять ввести пароль для доступу до гаманця. Введіть пароль, запам'ятайте його та запишіть. Натисніть Ентер.

  4. Вас попросять підтвердити пароль. Введіть пароль та натисніть Eнтер.

  5. Запуститься процес створення гаманця. Дочекайтеся його закінчення. Це триватиме 10-15 хвилин. Не закривайте вікна xelis_daemon та xelis_wallet.

  6. Коли процес буде завершено, ви побачите seed — це ваш секретний набір слів для відновлення гаманця. Надійно збережіть його. Випишіть слова у тій послідовності, як вони представлені перед вами. Хто володіє секретним набором слів — той має доступ до гаманця! Після цього натисніть Eнтер.

  7. Якщо все пройшло успішно, ви побачите напис “Wallet successfully created”, значення TopoHight буде співпадати зі значенням xelis_daemon, статус гаманця буде online. Ви побачите список команд для роботи з гаманцем. Введіть display_address та натисніть Eнтер.

  8. Ви отримаєте адресу гаманця, який починається з xel:. Використовуйте його для майнінгу чи інших транзакцій. Рекомендуємо виписати його та зберегти, оскільки адреси можуть змінюватися для підтримки безпеки та конфіденційності.

Повний список команд написаний у вікні гаманця, або з командами можна ознайомитись на сайті розробника:

https://docs.xelis.io/getting-started/guides/create-wallet-cli

This article is available in other languages: