Як продати криптовалюту?

29/05/2023

У цій статті ми розглянемо, як переказати криптовалюту з крипто-гаманця на біржу, як майнити безпосередньо на біржу, а також як зробити P2P-обмін стейблкоїнів на фіат.

Фіат (або фіатні гроші)— державні гроші: долари, євро, гривні, тощо.

Криптовалюта обмінюється на фіат в обмінниках чи на біржах. Вам необхідно буде зареєструвати обліковий запис на криптовалютній біржі для торгівлі. Оберіть ту біржу, яка найкраще підходить саме вам, та зареєструйте там обліковий запис.

Ось деякі критерії щодо вибору біржі:

  • На біржі мають бути присутні монети, які ви майнете;
  • Біржа повинна працювати у вашій країні, або у вашому регіоні;
  • Біржа повинна бути перевірена та надійна;
  • Вам має бути зручно працювати з інтерфейсом біржі.

Список перевірених бірж:

Як переказати криптовалюту на біржу

Ми розглядатимемо на прикладах біржі Gate.io та монети KASPA, але ви так само можете працювати з будь-якою біржею та будь-якою монетою.

  1. Увійдіть до свого облікового запису на біржі → перейдіть в розділ “Гаманець” → “Депозит” → “Ончейн”. (На інших біржах вам може знадобитися перейти в “Спот” гаманець, і вже потім робити депозит).

  2. Оберіть монету, яку ви хочете перевести на біржу, а також блокчейн (мережу) для переказу монети. Наприклад, ми хочемо переказати KASPA;

    • У пункті “Монета” вибираємо монету, яку будемо переказувати;
    • У пункті "Мережа" вибираємо мережу для переказу — обираємо мережу "KAS".
  3. Біржа надасть вам адресу для переказу. Скопіюйте цю адресу. Адреса може змінюватися при подальших переказах — це нормально, і залежить від монети та біржі, з якою ви працюєте;

  4. Відкрийте ваш крипто-гаманець, на який ви майнете. Для KASPA ми обираємо онлайн гаманець https://wallet.kaspanet.io/. Виберіть “Send”;

  5. Заповніть дані для переказу монет з гаманця на біржу:

    • У рядку адреси одержувача, вкажіть вашу адресу гаманця, отриману з біржі;

    • Кількість монет для переказу;

    • Підтвердіть відправлення транзакції, натиснувши “Send”;

    • Якщо ви досвідчений майнер — можете самостійно розрахувати комісію мережі та пріоритет відправки монет. Якщо ви робите це вперше — рекомендуємо більше нічого не налаштовувати, та залишити налаштування як вони є.

  6. Після того, як ви підтвердите переказ, монети будуть відправлено. Процедуру не можна скасувати, так що уважно все перевірте! Мережі знадобиться час на переказ монет, потрібно буде почекати 10-30 хвилин, після чого монети будуть зараховані на ваш біржовий гаманець і стануть доступними для торгівлі.

Як майнити на біржу

*Ми розглядатимемо на прикладі біржі Gate.io, але ви можете за аналогією працювати з будь-якою біржею.*

  1. Зареєструйтесь або увійдіть до свого облікового запису на біржі.

  2. Перейдіть в розділ “Гаманець” → “Депозит” → “Ончейн”. (На інших біржах вам може знадобитися перейти в “Спот” гаманець, і вже потім робити депозит).*

  3. Оберіть монету, яку ви хочете майнити на біржу, а також блокчейн (мережу) для переказу монети. Наприклад, ми хочемо майнити KASPA;

    • У пункті “Монета” вибираємо монету, яку будемо майнити;

    • У пункті "Мережа" вибираємо мережу для переказу — обираємо мережу "KAS".

  4. Біржа надасть адресу для переказу. Скопіюйте цю адресу у ваш майнер. Адреса може змінюватися — це нормально, і залежить від монети та біржі, з якою ви працюєте.

⚠️ Криптекс рекомендує майнити на власний гаманець, а не на біржу, з метою безпеки. Якщо майнете на біржу — ви робите це на свій розсуд і ризик.

Як обміняти криптовалюту на біржі

Для того, щоб обміняти криптовалюту на фіат (долари, гривні, євро) та отримати гроші на банківську картку, використовується P2P-система виплат.

P2P (англ. peer-to-peer, person-to-person — від рівного до рівного, від людини до людини) — однорангова, рівноправна, партнерська мережа без посередників, або пірінгова мережу. Платежі між людьми, як у обміннику.

Р2Р-платежі присутні майже на будь-якій великій біржі — Binance, Gate.io, MEXC, KuCoin.

Умови кожної біржі можуть відрізнятися. Перевіряйте, щоб на вашій біржі була Р2Р-торгівля з вашою країною чи регіоном. Іноді, Р2Р-торгівля може бути замінена "банківським переказом."

Розглянемо P2P-обмін з прикладу біржі Gate.io:

  1. Перейдіть на сторінку спотової торгівлі: “Торгівля” → “Спот” → Виберіть потрібну монету.

    • Іноді, на біржі може бути декілька акаунтів для зарахування монет, наприклад Funding, Trading, Spot, Futures. Вам потрібно буде перевірити, на який саме акаунт надійшли монети, перевести їх на Trading (Торгівля) або Spot (Спотовий) акаунт, і вже потім торгувати на споті.

  2. Деякі монети можна продати відразу, у місцевій валюті (гривні, тенге, долари, євро). Найчастіше, спочатку міняють на стейблкоїн — USDT (цифровий аналог долара) а вже потім обмінюють на свою, місцеву валюту.

    • Обираєте торгову пару монети та стейблкоїну USDT (KAS/USDT);

      • Торгова пара — пара монет, між якими відбувається обмін.
    • Виберіть “Маркет”, щоб продати за поточною ринковою ціною.

      • Маркет ордерце наказ на купівлю або продаж, який миттєво виконується за поточною ринковою ціною.
      • Ліміт ордерце наказ на купівлю або продаж, який виконується тоді, коли ціна досягає виставленого вами ліміту. Наприклад, ви поставили ціну 0.0185 на продаж, а поточна ринкова ціна 0.0181. Продаж не відбудеться, доки ціна не зросте до 0.0185
    • Виберіть “Продати”, щоб продати ваші монети за USDT;

    • Введіть кількість монет, яку ви хочете продати;

    • Натисніть кнопку “Продати KAS”, щоб завершити угоду.

  3. Вітаємо, ви отримали USDT. Тепер їх потрібно поміняти у фіат. Перейдіть на сторінку P2P-торгівлі.

  4. Налаштуйте обмін — що на що, та як саме ви хочете обміняти:

    • Виберіть розділ P2P-торгівлі, щоб самостійно налаштувати потрібні параметри обміну;

    • Натисніть "Продати" для продажу монети (USDT) у фіат;

    • Оберіть валюту для виплати у фіаті (що ми хочемо отримати на карту), наприклад UAH (або будь-яка інша валюта);

    • Оберіть, куди ми хочемо отримати виплату — Банківська карта (або будь-який інший зручний для вас метод)

  5. Обираємо продавця з найкращим обмінним курсом для нашої кількості валюти, яку продаватимемо. Також звертайте увагу на рейтинг, та відгуки про продавця, якщо такі є. Дивіться, які банки підтримує продавець.

  6. Вкажіть суму в USDT для обміну → Виберіть спосіб виплати (куди хочете отримати виплату у фіаті) → Підтвердіть продаж.

  7. Заповніть реквізити, щоб отримати виплату. Дочекайтеся, поки продавець перекаже кошти на вашу банківську картку, і потім підтвердіть оплату на біржі. Готово!

Не підтверджуйте переказ на біржі та не закривайте вікно на біржі, поки гроші не прийдуть на вашу картку. Не повідомляйте особисту інформацію продавцю/покупцеві, крім тієї, яка потребують форми на біржі.

This article is available in other languages: