Великий відсоток відхилених рішень

24/12/2022

Великий відсоток відхилених та неправильних рішень — результат нестабільної роботи відеокарти, або поганого інтернет-з'єднання. Під час майнінгу, відеокарта вирішує математичні задачі та надсилає результат до пулу Криптексу.

Якщо результат обчислення невірний (invalid share), або надісланий запізно (stale share) — він відхиляється і винагорода за нього не виплачується.

Як дізнатися, що комп'ютер надсилає неправильні рішення?

При нормальній роботі, відсоток відхилених рішень не має перевищувати 1-2%.
Для отримання об'єктивних даних, ви повинні памайнити хоча б 1 годину (в ідеалі 24 години). Чим довше триває безперервна сесія майнінгу — тим точніше показник.

Види рішень, та чим вони відрізняються

У своєму вікні, майнер показує статус кожного знайденого рішення. У різних майнерів вони можуть позначатися по-різному, але сенс той самий:

  1. Share accepted — все гаразд, пул отримав рішення і його буде сплачено.
  2. Invalid share — неправильне рішення. Відеокарта порахувала завдання невірно (2+2=5). Зазвичай, такі рішення відсіюються ще на етапі перевірки комп'ютером, та не відправляються до пулу. На правильно налаштованій відеокарті неправильних рішень практично не буває.
  3. Rejected (Stale) share — відхилене рішення. Рішення було надіслано до пулу, проте пул його відхилив. Найчастіше це рішення, яке прийшло до пулу занадто пізно, або хтось інший вже знайшов таке саме раніше раніше за вас.

Криптекс не приховує втрати через відхилені шари.
Інші пули можуть це робити. Іноді звучить дуже кумедно: “А у пулу N 0% реджектів”.
Кумедно, бо так взагалі не може бути 😉

Чому так не може бути? Розглянемо на прикладі майнінгу Ефіру.

За кожен знайдений блок мережа Ефіру видає нагороду, яка становить приблизно 0,5 Ether.
Ця сума досить стабільна, хоча іноді бувають сплески прибутковості. Подивитися її можна на etherscan в колонці Reward. Нагорода ділиться на всіх майнерів. Але кількість майнерів зростає https://etherscan.io/chart/hashrate

Тобто інші пули просто не показують інформацію про відхилені рішення, але це не означає, що їх немає. Пул вирішив за користувачів, що ця інформація їм не потрібна.

Чому ж 0% Rejected shares — це обман?

Пул видає всім користувачам одну й ту саму обчислювальну задачу, причому її рішення залежить від випадкових чисел. Усі майнери починають вирішувати задачу одночасно.

Ну, майже одночасно — затримки мережі ніхто не скасовував. Коли відеокарта знаходить рішення, вона відправляє рішення до пулу. І тут з'являються три можливості:

  1. Ваша карта знайшла шару першої та вчасно. Відмінно, ця шара приймається, share accepted!
  2. Відеокарта якогось іншого майнера вже знайшла шару раніше за вас. Можливо, їй завдання прийшло трохи раніше через кращий інтернет. У такому разі ваша шара — це 100% stale. Шкода, але в такому випадку роботу виконано даремно.
  3. Ніхто не знайшов шару вчасно. Ваша карта не змогла знайти рішення у відведений для цього час, але через пару секунд таки виявила його та надіслала до пулу. Ця шара має шанс породити Uncle block. Тобто її ще не зовсім втрачено. Але пул має відзначити її як stale.

У результаті виходить, що реджектів з пунктів 2 та 3 уникнути неможливо. stale shares у вас будуть, і що більше затримка мережі (що пізніше відеокарта отримає роботу) — то їх буде більше.

Основні причини появи невірних (Incorrect) рішень

  1. Перерозгін. Якщо ви розганяєте відеокарти, спробуйте повністю вимкнути розгін. Якщо це допомогло, значить, розгін був надто агресивним і його треба знизити.
  2. Браковані райзери. Якщо карти підключені через райзери, перевірте їх електропостачання та якість. Спробуйте запустити майнінг без них та перевірте, чи пропаде помилка. Контакт райзера та кабелів повинен бути міцним та надійним, райзер не повинен вільно бовтатися у роз'ємі материнської плати.
  3. Неякісне електропостачання. Якщо пульсації живлення перевищують допустимі межі, відеокарта може давати неправильні рішення. Спробуйте встановити інший блок живлення, потужніший та надійніший.
  4. Відеокарта вийшла з ладу. Якщо ви виключили інші причини, цілком можливо, що відеокарта пошкоджена. Можна спробувати встановити її на інший комп'ютер. Якщо і там вона видаватиме невірні рішення — варто віднести її до сервісного центру.

Основні причини відхилених (Stale) рішень

При нормальній роботі, відсоток відхилених рішень не має перевищувати 1-2%

Якщо майнер показує більше — варто пошукати чому:

  1. Нестабільне інтернет з'єднання. Якщо у вас дротовий інтернет — зверніться до вашого провайдера. При використанні мобільного інтернету або W-Fi затримки теж можуть бути досить значними. Підключіть інтернет до комп'ютеру дротом, якщо це можливо.
  2. Торенти. Завантаження торентів також навантажує канал інтернету, тому рішення можуть надходити із великою затримкою. Вимкніть торенти і перевірте, чи зникне проблема.

Для майнінгу важлива не швидкість інтернету, а стабільність та час доступу — ping.
Чим ping до пулу Криптексу нижче — тим вища ймовірність, що пул благополучно отримає ваші рішення (шари). Ping до 100 мілісекунд вважається за норму.

This article is available in other languages: