Як позбутися відхилених шар?

17/02/2023

Позбутися відхилених шар на всі всі 100% не вдасться. Якщо пул каже, що він має 0% відхилень — значить він їх приховує.

Два найпоширеніші види відхилених шар це Stale share та Invalid share.

  • Invalid share — неправильне рішення. Відеокарта порахувала задачу невірно (2+2=5). Зазвичай, таке рішення відсіюється ще на етапі перевірки комп'ютером і не надсилається до пулу.
  • Stale share — “старе”, “несвіже”, “запізніле”, “неактуальне” рішення. Це рішення, яке надійшло до пулу надто пізно.

На гарно налаштованій відеокарті Invalid share практично не буває. Допустимою ж кількістю Stale share (стейлів) вважається до 1-2% від загальної кількості шар.

Як зменшити Invalid шари?

Головна причина появи Invalid шар — нестабільна робота самого обладнання для майнінгу. Усуваємо проблеми:

  1. Перерозгін. Якщо ви розганяєте відеокарти, спробуйте повністю вимкнути розгін. Якщо це допомогло, значить, розгін був надто агресивним. Занизьте розгін відеокарти та послідкуйте за її роботою.
  2. Браковані райзери. Якщо карти підключені через райзери, перевірте їх електропостачання та якість. Спробуйте запустити майнінг без них та перевірте, чи пропаде помилка. Контакт райзера та кабелів повинен бути міцним та надійним, райзер не повинен вільно бовтатися у роз'ємі материнської плати.
  3. Кабелі, шлейфи, перехідники. Поганий контакт кабелю живлення відеокарти або райзеру також може бути проблемою. Контакт райзера та кабелів має бути надійним, райзер не повинен вільно бовтатися у роз'ємі материнської плати. Уникайте довгих USB-шнурів для райзеру. Чим довше кабель з'єднання райзер/материнська плата — тим вищий шанс збою. Кабель довжиною 15 см буде якраз.
  4. Неякісне електропостачання. Ферма — потужний електричний пристрій, тому живити її має надійний блок живлення. Якщо пульсації струму на блоці живлення перевищують допустимі ліміти, відеокарта може надсилати неправильні рішення. Спробуйте встановити інший блок живлення, потужніший і надійніший. Уникайте "майнерських" блоків живлення з Aliexpress.
  5. Відеокарта вийшла з ладу. Якщо ви виключили інші причини, цілком можливо, що відеокарта пошкоджена. Можна спробувати встановити її на інший комп'ютер. Якщо і там вона видаватиме невірні рішення — варто віднести її до сервісного центру.

Як зменшити Stale шари?

Головна причина появи Stale шар — затримки мережі та слабкий інтернет.

До 1-2% Stale шар вважаються нормою.

Під час майнінгу передається невелика кількість інформації, тому важливою передати її швидко. На швидкість доставки інформації впливають затримка і час доступу — latency та ping. Чим показники latency і ping до пула нижчі — тим вище ймовірність, що шара стане accepted (буде успішно прийнята). Ping до 100 мілісекунд вважається нормою.

Усуваємо проблеми:

  1. Розвантажте інтернет-канал. Качаєте торрент? Обмежте швидкість та кількість одночасних підключень. Якщо це не допоможе — спробуйте взагалі закрити торрент. Дивитеся Ютуб? Можливо, варто знизити якість картинки? Це розвантажить канал та покращить з'єднання.
  2. Вимкніть програми “пасивного заробітку”. Якщо на вашому ПК встановлені альтернативні програми із заробітку в інтернеті — вони можуть навантажувати ваш канал інтернету. Вимкніть їх, і подивіться чи покращиться ситуація. Прослідкуйте хоча б протягом 24 годин.
  3. Вимкніть усі можливі обмежувачі у вигляді антивірусу чи файрволу.
  4. Вимкніть VPN та Proxy. Інтернет через VPN або Proxy завжди гірший за пряме з'єднання.
  5. Замініть підключення на пряме, дротове LAN підключення, якщо користуєтеся Wi-Fi роутером або мобільним інтернетом. Wi-Fi завжди буде гірший за дротовий інтернет, тому що на нього впливає безліч факторів: перешкоди у радіо ефірі, перевантаженість каналу, якість Wi-Fi роутера, якість Wi-Fi приймача, та навіть працююча мікрохвильова піч (мікрохвильовка працює в тому ж частотному діапазоні, що і Wi-Fi, різниця тільки в потужності сигналу).
  6. Бездротове з'єднання? Подбайте, щоб приймач був поруч із передавачем, а не в сусідській квартирі, або за 3 бетонні стіни.
  7. Перевірте, чи не користується вашим інтернетом ваш сусід. Пароль на Wi-Fi давно змінювали? У будь-якому разі — поміняйте. Безпека зайвою не буває.
  8. Немає варіантів і доводиться користуватися Wi-Fi — купіть новий, високоякісний Wi-Fi роутер та Wi-Fi приймач. Старенькі D-Link, TP-Link та USB-заглушку з OLX пора відправити на звалище історії. Так, нове мережеве обладнання коштує дорого, але зі старим ви просто втрачаєте гроші! Краще витратите їх на себе та оновлення гаджетів, бонусом отримаєте якісний та швидкий інтернет, і хедшоти роздавати стане легше 😎
  9. Лише мобільний інтернет? Виберіть найкращий модем, з 5G, підключенням зовнішньої антени-підсилювача, купіть цю антену та підключіть! Виберіть того оператора, який пропонує найкраще покриття та низький ping, а не того де трафіку більше. Майнінг не витрачає багато інтернету — вирішує затримка інтернету!
  10. Змініть інтернет-провайдера. Радикально, але ефективно: поцікавтеся у знайомих та друзів, який у них інтернет-провайдер? Чи можуть вони поскаржитися на якість інтернету? Різні інтернет провайдери використовують різну мережну інфраструктуру та обладнання. У когось воно краще, новіше, а у когось гірше. Оптоволокно краще витої пари 😉

Як швидко перевірити якість з'єднання з пулом?

Це не найточніший спосіб, але однозначно найшвидший і найпростіший: перевірити швидкість передачі пакетів між вашим ПК і пулом, на який ви майнете.

Перевірка виконується за допомогою командного рядку CMD та сервісної команди ping

  1. Натисніть правою кнопкою миші по меню “Пуск” та виберіть “Пошук”.

  2. У рядку пошуку введіть cmd та виберіть пункт “Запуск від імені адміністратора”.

  3. Перед вами відкриється командний рядок Windows. Введіть команду: ping etc.kryptex.network -n 20 та натисніть Ентер

  4. Команда запустить обмін пакетами між вашим ПК та пулом Криптексу. Коли команда закінчить роботу, ви побачите результат:

    • кількість відправлених/прийнятих пакетів — ми задали 20 пакетів;
    • кількість втрачених пакетів — має бути 0. Якщо у вас не 0 — значить є проблема з інтернетом. Частина пакетів (інформації) втрачається під час прийому-передачі;
    • Приблизний час прийому-передачі пакетів — чим менше — тим краще! Якщо середнє значення менше 100 мілісекунд і немає значних відхилень, значить з'єднання досить стабільне.

This article is available in other languages: