Безпека на майнінг пулі

22.12.2022

При майнінгу на пулі ви задаєте майнеру адресу гаманця, на який надходитимуть виплати. Жодних облікових записів і паролів! Завантажили майнер, налаштували на пул, ввели гаманець, запустили майнінг.

Просто? Звичайно! Але це не означає, що про безпеку можна забути!

Якщо ви майнете на пулі на свій криптовалютний гаманець — значить ви самі відповідальні за безпеку та збереження ваших грошей.

Крок перший - безпека гаманця.

1.Найчастіше, гаманці мають два рівні захисту:

  • Базовий пін-код або пароль доступу — використовується для регулярного доступу до гаманця;
  • Секретні фрази (Seed-phrase), за допомогою яких ви отримуєте доступ до гаманця.

Ніколи не розголошуйте ваші паролі, пін-коди або секретні фрази! Ніхто крім вас не повинен їх знати, навіть служби підтримки. Це ваша конфіденційна інформація, її розголошення неодмінно призведе до втрати грошей!

2.Переконайтеся, що ваші паролі, коди та ключі надійно збережені. Їх безпека — ваша відповідальність. Якщо хтось сторонній отримає доступ до них — ви втратите гроші.

  • Якщо ви використовуєте пін-код, переконайтеся, що він не повторюється з номером картки, або датою вашого народження. Однакові пін-коди усюди — це погана звичка.
  • Якщо для доступу до гаманця використовується пошта — переконайтеся, що ваш пароль надійний, ніде не повторюється, увімкніть 2FA автентифікацію.
  • Зберігайте секретні фрази в надійному місці. Вони не повинні загубитися, і ніхто сторонній не повинен отримати доступ до них.
  • Якщо це мобільний гаманець — забезпечте безпеку вашого смартфона. Встановіть складний пін-код, графічний ключ, використовуйте сканер відбитка пальця.

Крок другий — безпека адреси.

Завжди перевіряйте адресу гаманця при копіюванні — вставці.

Існують віруси, які чутливі до адреси криптовалютних гаманців. Віруси розуміють, що ви скопіювали адресу гаманця і підміняють його у формі заповнення на гаманець зловмисника. Якщо ви не перевірите адресу та відправите гроші — повернути їх буде неможливо!

Крок третій — безпека операційної системи.

Не залишайте операційну систему без захисту! Цифровий захист це ваш обов'язок як користувача, і якщо про нього не подумаєте ви, вас ніхто не зможе захистити.

Будь-яка система безпеки марна, якщо користувач байдужий до своєї безпеки.

1.Не відвідуйте підозрілі сайти та не завантажуйте файли з неперевірених джерел. Безліч програм для майнінгу, такі як ATImkdagpatcher, OverdriveNTool, OhGodAnETHlargementPill, найчастіше заражені вірусами.

Не впевнені у сайті чи файлі? Не ризикуйте своєю безпекою! Перевірте його онлайн у сервісі Virustotal

2.Не відключайте антивірус і не залишайте вашу операційну систему без захисту. Якщо антивірус гостро реагує на потрібний вам файл (і ви точно впевнені, що це не вірус) додайте його до списку виключень антивірусу. Не додавайте у виключення всю папку, оскільки віруси можуть ховатися в ній. Додавайте до винятків лише конкретні файли.

3.Не використовуйте підбірки програм, кряки, "таблетки" та зломи. Тільки чиста та офіційна Windows, лише ліцензія! Щоб майнити — ключ купувати не обов'язково, але злом поставить вашу безпеку під удар.

Використовуєте HiveOS чи RaveOS? Не розголошуйте ваші ID та ключі доступу! Переконайтеся, що ваша електронна пошта надійно захищена, і у вас включена 2FA.

4.Не користуйтеся програмами віддаленого доступу. Якщо користуєтеся — ваш надійний антивірус має бути напоготові! Злом через віддалений доступ Windows Remote Desktop набирає обертів. Якщо зловмисник отримає віддалений доступ до вашого ПК, він зможе зробити що завгодно.

5.Оновлюйте операційну систему. Оновлення випускають не для того, щоб ускладнити вам життя, а насамперед для того, щоб захистити вас. Кожне оновлення — це закриття вразливостей в ОС, не нехтуйте безпекою!

Крок четвертий — безпека браузера.

  1. Завантажуйте браузери тільки з офіційних джерел, забудьте про торенти, збірники програм та файлообмінники. Це не безпечно.
  2. Не встановлюйте підозрілі надбудови у ваш браузер, вони можуть викрасти ваші паролі.
  3. Ви встановили блокувальник реклами, VPN, вбудована система захисту криптогаманця? Чудово! Для безпеки всі засоби хороші. Регулярно оновлюйте ваш браузер та вибирайте останні засоби захисту. Це безкоштовно.
  4. Вимкніть і заблокуйте спливаючі вікна. Це дратує та це небезпечно.

Крок п'ятий — безпека мережі.

Переконайтеся, що доступ до Інтернету в безпеці.

  1. Не використовуйте публічні Wi-Fi мережі для доступу до захищених ресурсів. Краще роздайте інтернет із мобільного телефону. Публічний інтернет легко проглядається усіма хто хоче.
  2. Перевірте безпеку домашнього Wi-Fi. Давно змінювали пароль до Wi-Fi? А доступ до сторінки налаштування? Зловмисник, який підключився до вашого Wi-Fi може робити будь-що у вашій домашній мережі. Така мережа не є безпечною. Стандартний логін для доступу до сторінки налаштувань admin\admin — не найкраще рішення.
  3. Старий роутер — може настав час його змінити? Якщо вашому роутеру більше 3-х років — подумайте про його заміну. Роутери також мають захист і вбудований файрволл. Чим роутер новіший, тим він надійніший. Не заощаджуйте на роутері, це не тільки підвищить швидкість інтернету, але й підвищить вашу безпеку.

Що ще можна зробити, щоб підвищити безпеку?

З кожним роком методи зломів стають дедалі витонченішими, але базові знання безпеки не застаріють. Слідкуйте за вашою безпекою в Інтернеті, використовуйте ліцензійне програмне забезпечення та не розголошуйте конфіденційну інформацію.

Будьте пильні! Ваша безпека у ваших руках!

Эта статья доступна на других языках: